فستیوال معماری معاصر ایران
ما امروز شاهد حال ناخوشایند معماری شهرمان هستیم؛ معماری در رخوت فرو رفته، نابسامان و آشفته. این وضعیت، حداقل در دامنه اثرگذاری ما معماران، حاصل کمکاری، عدم اطمینان درونی، بیتصمیمی، دوری از واقعیات معماری و تعمق موثر بوده و سلامت اندیشه را از میان برده است. ما در اعتراض به معماری رایج شهرمان که یا تقلیدهای مبتذلانه و یا طراحیهای ژیگولوپسند (کممایه) است، گرد هم آمدهایم تا در این فستیوال از اصالت معماری بگوییم که به آن فراتر از رفع صرف نیازهای اولیه و هم بدون وابستگیهای سطحی سبکی و بازاری، به عنوان یک دستاورد انسانی در بستر تاریخ، اجتماع، فلسفه و سایر تکنولوژیها مینگرد و از افراد و روشهای دانش محور در ارائه آن به مخاطبین، یعنی مردم استفاده میشود. مجموعه معماران این فستیوال با اتفاق نظر در ارائه بیانیه حاضر، مطروح در باب اصالت معماری، اگرچه به تقلید از روشهای پیشینیان، اما مورد نیاز برای جامعه ما این تصمیم را گرفتهاند تا با ارائه آثار مفتخر خود همگام با هدف فستیوال، جامعه معماری را متوجه آرای خود کرده و مهمتر از همه مسیر آینده معماری را به دور از هیجانات مقطعی نشان دهند تا در نهایت لمس شفابخشی بر پیکر بیجان معماری شهرمان به وقوع بپیوندد.
حامد بهکام، از معماران حاضر در فستیوال، خرداد ١۴٠١
فستیوال معماری معاصر ایران تبریز ۱۴۰۱ توسط موسسه معماری و شهرسازی بُعد و با همکاری انجمن صنفی مهندسان معمار استان آذربایجان شرقی ، مدرسه معماری وارطان ، دانشگاه هنر اسلامی تبریز و سازمان نظام مهندسی استان آذربایجان شرقی به مدت سه روز از تاریخ ۲۹ تا ۳۱ خرداد سال ۱۴۰۱ و در مجتمع رفاهی پتروشیمی تبریز برگزار شد.
این فستیوال دربرگیرنده نمایشگاه آثار معماری معاصر ایران، سمینارهای ارائه آثار، پنلهای گفتوگوی تخصصی و تجلیل از چهرههای ماندگار معماری بود و دفاتر معماری حرفهای از کل کشور (بیشتر از استانهای آذربایجان شرقی و غربی و تهران)، سازندگان، سازمانهای کارفرمایی دولتی و خصوصی و تامین کنندگان صنعت ساختمان در آن حضور داشتند.
معماران حاضر در رویداد با اتفاق نظر در ارائه بیانیه فستیوال، مطروح در مورد «اصالت معماری» در اعتراض به معماری رایج شهر که یا تقلیدهای مبتذلانه و یا طراحیهای کممایه است، گرد هم آمدند تا در این فستیوال از اصالت معماری بگویند که به آن فراتر از رفع صرف نیازهای اولیه و هم بدون وابستگیهای سطحی و بازاری، به عنوان یک دستاورد انسانی در بستر تاریخ، اجتماع، فلسفه و سایر تکنولوژیها مینگرد و از افراد و روشهای دانشمحور در ارائه آن به مخاطبین، یعنی مردم استفاده میشود.
بازدید از نمایشگاه آثار معماری معاصر ایران در طول مدت برگزاری فستیوال برای عموم آزاد و رایگان بود و در مجموع سه روز بیشتر از دو هزار و پانصد نفر از این نمایشگاه بازدید کردند. دانشجویان، علاقهمندان، سازندگان، سازمانهای کارفرمایی دولتی و خصوصی و جمعی از مسئولان شهری مانند اعضای شورای شهر و شهرداریها از بازدیدکنندگان عمده این نمایشگاه بودند. علاوه بر نمایش آثار معماری معاصر ایران، تعدادی از تامین کنندگان صنعت ساختمان نیز در این نمایشگاه حضور داشتند. دانشگاه هنر اسلامی تبریز، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان آذربایجان شرقی و شهرداری تبریز از دیگر حامیان برگزاری این رویداد بودند.
پنل گفتوگوی تخصصی با عنوان «معماری مطلوب» با حضور و سخنرانی تعدادی از معماران حاضر در نمایشگاه در روز سوم فستیوال و در سالن کنفرانس مجتمع رفاهی پتروشیمی تبریز برگزار شد. رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان آذربایجان شرقی و رئیس دانشکده معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ضمن بازدید از نمایشگاه آثار معماری معاصر ایران، در پنل گفتوگو نیز حاضر شدند و با معماران حاضر در پنل به گفتوگو پرداختند. حضور مخاطبین در این رویداد نیز آزاد و رایگان بود و با حضور بیشتر از پانصد نفر از دانشجویان، علاقهمندان و مسئولان شهری برگزار شد.
معماران حاضر در رویداد قصد داشتند با ارائه آثار مفتخر خود همگام با هدف فستیوال، جامعه معماری را متوجه آرای خود کرده و مهمتر از همه مسیر آینده معماری را به دور از هیجانات مقطعی نشان دهند تا در نهایت لمس شفابخشی بر پیکر بیجان معماری شهر به وقوع بپیوندد.
نمایشگاه آثار معماری
سمینار معماری
.
پنل گفتگو
.